Rabu, Oktober 29

Gempa Bumi!

QUETTA: Angka kematian akibat gempa kuat di barat daya Pakistan semalam kini meningkat kepada 215 dan dijangka jumlah itu akan terus bertambah.

Menteri Wilayah, Zamarak Khan, berkata, setakat tengah malam tadi, jumlah korban yang dilaporkan kepadanya ialah 215 orang.

"Angka ini akan meningkat lagi selepas banyak keluarga masih dilaporkan hilang," katanya.

Simpati sangat-sangat kat orang-orang Pakistan ni.. Tapi, kalau dah bencana alam, dan takdir kita untuk ditimpa bencana alam, walau kita menyorok sekali pun, tetap kita akan kena.. Buat warga Pakistan, sabarlah menempuh dugaan dan cabaran.. Insya Allah, everything will be fine..

Sambil-sambil membaca ni, elok jugak kalo kita dapat berkongsi ilmu, tentang BAGAIMANA TERJADINYA GEMPA BUMI k?

Gempa bumi, adalah suatu fenomena pergerakan permukaan bumi disebabkan oleh pergerakan yang mengejut di permukaan bumi yang berbatu. Gempa bumi berlaku apabila tenaga yang tersimpan dalam bumi, biasanya di dalam bentuk geseran batu, tiba-tiba terlepas.

Gempa bumi diukur dengan menggunakan alat yang dipanggil Skala Richter. Gempa bumi ini boleh digredkan satu hingga sembilan berdasarkan saiznya berdasarkan skala Richter. Gempa bumi juga boleh diukur dengan menggunakan ukuran skala Mercaili. Gegaran sering berlaku tetapi tidak semua di antara gegaran itu kuat untuk membolehkan kita merasainya.

Tenaga ini disalurkan ke permukaan bumi menyebabkan gelombang gempa bumi. Kajian sains mengenai gempa bumi dan gelombangnya dikenali sebagai seismologi (dari perkataan Greek seismos, untuk menggoncang).

Ni antara tempat-tempat yng biasa berlakunya GEMPA BUMI.Selasa, Oktober 28

Mimpi!

Jam menunjukkan jam 5.20 pagi, jam 5.00 pagi aku da terjaga.. mendapat satu petunjuk supaya berubah kot.. Aku bermimpi tadi aku dibunuh orang.. 3x mimpi benda yang same. dalam mase kurang dari 4 jam.. Sebab aku tdo tadi pn pukul 1.30 pagi.. Menurut tafsir mimpi dari http://istimewa2u.blogspot.com/2008/04/1001-rahsia-mimpi.html,


Jika anda bermimpi membunuh orang, bertanda akan keberuntungan besar, sedang anda dibunuh orang, bertanda kurang baik anda akan menjadi sakit-sakitan.


Maybe Allah na aku berubah kot.. Hmm.. Masih teringat bagaimana aku dibunuh dengan kejam.....

Balqis

Sambil menghadap nota Geologi Struktur, terdengar berkumandangnye lagu yang betul-betul menyentuh perasaan manusia bergelar LELAKI.. Terimbau kembali nyanyian Kumpulan Nasyid Ko-Kurikulum UKM membuat persembahan di Festival Seni UKM 2008, yang berlangsung di DECTAR, UKM pada 26hb Oktober.. Nyanyian oleh Fitri UNIC dan rakan-rakan yang lain ini amat hebat sehingga mendapat tepukan yang gemuruh dari warga DECTAR..

Lagu yang ku maksudkan ialah Balqis dendangan UNIC.. Lagu yang menceritakan seorang ratu di zaman Nabi Sulaiman A.S yang bernama Balqis.. Ratu Balqis ini merupakan seorang pemerintah yang mempunyai kecerdasan akal, dan kebijaksanaan yang tinggi. Lantaran, Balqis dipilih untuk mengepalai kerajaan Saba' menggantikan ayahandanya, Raja Hadhad Syarhabil.. Walaupun pernah di gulingkan oleh Raja Amr, Balqis berjaya menawan balik kerajaannya berkat kebijaksanaan yang dimiliki nya.. Balqis memimpin kerajaan nya dengan adil dan saksama.. Kerajaan nya menjadi terkenal di sekitar kawasan Eropah pada ketika itu.. Kemewahan dan kekayaan yang berlipat kali ganda dan mempunyai bala tentera yang begitu ramai.. Sayang sekali, apa yang disembah oleh kerajaan Balqis, adalah Sang Suria..

Lantas, apabila Hudhud milik Nabi Sulaiman A.S menyampaikan berita tentang kerajaan Balqis, Nabi Sulaiman A.S menghantar surat meminta Ratu Balqis memeluk Islam.. Setelah mendapat surat, Ratu Balqis membuat mesyuarat bersama-sama Pembesarnya.. Pembesar-pembesarnya mencadangkan agar berperang dengan kerajaan Sulaiman.. Akan tetapi, berkat kebijaksanaannya, Balqis menghantar hadiah terlebih dahulu kepada Nabi Sulaiman A.S dengan niat untuk melembutkan hatinya.. Namun, usahanya sia-sia kerana harta dan kekayaan Nabi Sulaiman A.S lebih hebat dari Kerajaan Saba'.. Nabi Sulaiman terkenal dengan mukjizatnya yang boleh berbicara dengan haiwan, memahami bahasa semut, dan mempunyai bala tentera yang terdiri dari Jin dan Manusia.. Angin sebagai kenderaannya, burung-burung sebagai tempat untuk berbicara.. Sungguh hebat Nabi Allah ini.. Masya Allah..

Setelah hadiahnya ditolak, Ratu Balqis mengarah bala tenteranya bersamanya ke Kerajaan Sulaiman untuk bertemu Nabi Sulaiman A.S.. Setelah mengetahui akan kehadiran Ratu Balqis, Nabi Sulaiman, memerintahkan Jin Ifrit untuk memindahkan singgahsana Ratu Balqis ke Kerajaan Sulaiman dan melakukan perubahan agar Ratu Balqis tidak mengenalinya.. Apa yang diubahnya adalah kaca yang diletakkan sebagai lantai singgahsana Ratu Balqis itu..
Sampainya Ratu Balqis ke Kerajaan Sulaiman, Ratu Balqis berjumpa Nabi Sulaiman A.S di singgahsana nya sendiri.. Bertanya Nabi Sulaiman A.S kepada Ratu Balqis, "Singgahsanamu kah ini?", menjawab soalan itu, Ratu Balqis menjawab, "Mungkin.".. Tahulah Nabi Sulaiman A.S., kebijaksanaan wanita bernama Balqis itu.. Hendak menjawab tidak, singgahsana itu seakan-akan singgahsananya, hendak menjawab YA, mustahil singgahsananya dipindahkan dalam masa yang singkat..

Terimbau kembali Ratu Balqis akan kisah seorang nabi yang mampu memindahkan singgahsana dalam masa yang sekejap, lantas Ratu Balqis akur akan perintah Allah dan memeluk Islam, lalu menjadi isteri yang taat kepada Nabi Sulaiman A.S..

BALQIS
UNIC

Engkaulah ratu di mahligai permata
Istana bayangan syurga
Harta dan takhta mengaburi mata
Tersesat dikau di terang cahaya
Langsung tidak kau endah kata bicara
Utusan hud-hud yang benar
Seruan mengajakmu taat Yang Esa
Tinggalkan menyembah Tuhan sang suria

Balqis, kau bijak dalam menilai dan membuat pemilihan
Di antara yang sementara dan yang kekal buat selamanya
Keindahan dunia yang hanya pinjaman untuk seketika
Atau kebahagiaan hidup di akhirat yang dijanjikan-Nya

Tak perlu kau singkapi labuhan kainmu
Ketika kau melangkah ke istana Sulaiman
Bukannya air yang kau pijak tapi kaca
Terpedaya dikau dek kemilauan sinarnya
Hanya sekelip mata mahligaimu pun beralih
Ifrit memindahkannya tanpa kau sedari

Kebijaksanaan Sulaiman telah mengubahi sekeping hati
Akhirnya Balqis akur jua akan kelemahan pada diri
Kau kutip iktibar dari apa yang telah engkau lalui
Menjadikan kau isteri yang taat kepada seorang nabi
Pangkat dan jua harta tak menjamin bahagia
Cantik dan keayuan wajah kan pudar akhirnya

Kemiskinan di dunia tak bererti kau terhina
Itu hanya di pandangan mata
Kemewahan tidak bermakna hidupmu akan sentosa
Kesempurnaan, Tuhan menilainya.

Download: UNIC-Balqis

Isnin, Oktober 27

Perbuatan Yang Melampau

Salam.. Semalam, merupakan hari yang agak malang bagi diri ini.. Gara-gara ingin bergurau, diri ini dimarah, semuanya atas kesalahan diri sendiri.. Tidak bermaksud untuk bertindak sedemikian, tetapi terbuat jua.. TIPS MENJAWAB EXAM.exe , sesuatu yang akan ku kenang sehingga akhir hayat, kerana ini lah membuat kawan-kawan ku menghempas laptopnye, menggangu mereka membuat assignment, dan tidak kurang membuat mereka menjerit dan menangis.. Program yang diperoleh dari kawan se YM, disebarkan kepada rakan-rakan YM yang lain tanpa memikirkan baik dan buruk tindakan tersebut.. Akibatnya, maki dan marah la membalas segalanya.. Ku mohon ampun dan maaf rakan-rakan sekalian.. Ampunilah rakan mu ini.. Insya Allah, tidak akan ku ulangi perbuatan sedemikian..

Bagi mereka yang ingin melihat sendiri apakah TIPS MENJAWAB EXAM.exe ini, silalah download.. Pastikan diri anda bersedia fizikal dan mental untuk melihatnya..

Download - Tips Menjawab Exam.exe

Ahad, Oktober 26

Sang Pujangga

setelah selesai membaca satu chapter Geostruktur, tergerak di hatiku ingin menyampaikan kata-kata pujangga yang lahir dari hati yang gelap ini..

KELMARIN ADALAH KENANGAN,
HARI INI ADALAH PERJUANGAN,
ESOK, BUKANLAH SATU KEPASTIAN...

MENCINTAI BUKAN BERMAKNA MEMILIKI,
MEMILIKI BUKAN BERMAKNA MENAKLUKI,
KERANA SESUNGGUHNYA,
PERCINTAAN MEMERLUKAN PENGORBANAN DAN KESABARAN..

PERSAHABATAN YANG TELAH TERBINA IBARAT SEBUAH JAMBATAN YANG MENGHUBUNGKAN DUA BENUA,
JAMBATAN AKAN KEKAL KUKUH SEANDAINYA DIBAIKI OLEH KEDUA-DUA PIHAK...

TIDAK DINAMAKAN HIDUP JIKA TIADA KEKUSUTAN,
TIDAK DINAMAKAN MATANG JIKA TIADA KEKALUTAN...

KALAU INGINKAN KESEJAHTERAAN SETAHUN, MAKA SEMAILAH BENIH,
KALAU INGINKAN KESEJAHTERAAN 10TAHUN, MAKA TANAMLAH POKOK,
KALAU INGINKAN KESEJAHTERAAN 100TAHUN, MAKA, DIDIKLAH MANUSIA...

~Diilhamkan secara fantasi~

Jumaat, Oktober 24

Tribute To Suffi

Salam Bestari..

Kali ni aku na kongsi citer ngan korang sume pasal perjuangan membe aku, Mohamad Suffi Kamari di Universiti Malaysia Pahang sehingga lah beliau di lantik menjadi Yang Dipertua Majlis Perwakilan Pelajar Universiti Malaysia Pahang sesi 2008/2009. Beliau merupakan seorang pelajar yang begitu bersemangat memperjuangkan hak-hak pelajar. Seperti yang berlaku di Kolej Matrikulasi Negeri Sembilan, beliau secara lantang memperjuangkan hak pelajar untuk mendapatkan harga makanan yang murah. Semasa malam manifestasi calon, beliau telah memberi satu ucapan begitu bersemangat sehinggakan mendapat tepukan yang begitu gemuruh dari pelajar. Sesudah sahaja beliau berucap, tampak jelas ramai pelajar meninggalkan dewan.. Bolehla dikatakan yang beliau memang merupakan seorang yang mempunyai ketokohan dalam memimpin dan juga seorang yang berpengaruh. Di matrix juga, beliau ditawarkan untuk program kepimpinan ke Indonesia bersama sume pemimpin-pemimpin pelajar dari kolej matrikulasi. Beliau telah melaksanakan tugas dan amanah yang diberikan oleh pihak atasan dengan baik. Beliau telah menjadi penghulu untuk kem Kokurikulum peringkat kolej atas dasar kepercayaan rakan-rakan yang telah melihat kredibiliti beliau sebagai pemimpin pelajar.

Di UMP, Suffi sekali lagi membawakan isu kenaikan harga makanan dan taraf hidup pelajar yang semakin meningkat. Manifesto beliau telah mendapat perhatian pelajar, lantas mendapat sokongan yang padu dari pelajar. Jelaslah pemikiran beliau sama seperti yang dikehendaki pelajar. Dan kali ni, beliau secara lantangnya memperjuangkan hak beliau dan pelajar-pelajar len dengan menyuarakan tindakan beliau dan rakan-rakan len untuk memboikot kafe sekiranya paras harga makanan tetap tinggi. Pada ketika itu, suasana amat kecoh dengan para pelajar sebulat suara menyokong apa yang dikatakan oleh YDP MMP UMP itu. Dengan perjuangan yang telah ditonjolkan oleh Suffi, aku percaya, harga makanan di UMP selepas ni, mesti turun. Buat pelajar UMP, sokonglah pemimpin korang itu. Susah na dapat pemimpin yang berjiwa rakyat ni. InsyaAllah UMP akan membuat perubahan di bawah pimpinan Mohamad Suffi Kamari.

Buat Suffi, perjuangkan la apa yang ko da janjikan. Insya Allah, ko boleh jadi Menteri, Perdana Menteri, pulak pas ni.. hehehe.. ganti la najib 2. Walaupun die orang Pekan, tapi pimpinan yang tak rasional, tak leh diikut.. betul tak? So, All The Best For You, and, Congratulations again.. My Support Will Always Be With You..

Suffi : Pemimpin Pelajar"Dari Mata Turun Ke Tangan, Dari Tangan Turun Ke Hati, Dari Hati, Undilah SUFFI"
Gamba praktikum F1P1 semasa
Majlis Berbuka Puasa di rumah En. Subki.
Penganjur: En. Subki, Miss Sharliza, En. Faizal.

Geologi Struktur!!

Argh.. Tensennye aku study.. Nape la xleh masuk ape yang da dibace.. Dish2 (menumbuk-numbuk bantal).. Ari pulak tengah hujan.. syok gak kalo tido ni.. hehe.. Aku tengah study geostruktur bahagian Dr. Tajul Anuar Jamaluddin.. Menarik.. tp, kalo tak faham, nak menarik macam mane kan? Huhu.. Tajuk yang dibaca ialah Lipatan..

Ok, ni aku na citer sikit ape sebenarnye Lipatan ni.. Lipatan ni adalah bengkokkan atau fitur (feature) yang seakan-akan gelombang, pada batuan berlapis. Lipatan ni terbentuk melalui canggaan plastik/mulur (fleksible) di bawah pengaruh tegasan mampatan.. Perlipatan ni juga berlaku apabila batuan tertimbus pada kedalaman yang berkeadaan tekanan mengekang (confining pressure) dan suhu yang membolehkan berlakunya canggaan plastik/mulur.

Ni lah yang dinamakan LIPATAN.

Lipatan ini dinamakan LIPATAN ANTIKLIN (Lipatan yang melengkung ke atas)

Gambar ni menunjukkan ada 2 bentuk lipatan iaitu:
  • Lipatan Antiklin : Lengkungan ke atas
  • Lipatan Sinklin : Lengkungan ke bawah
Ni merupakan lipatan yang basic bagi student-student geologi, dan juga Geologist. Cukuplah setakat ni dulu pengenalan bidang Geologi untuk korang. Hehe.. Kalo na tambahan, boleh request kat Prof. Mohd Rasydan Mohd Rais. Hehe..

Salam perpaduan..

(p/s: Biasanya kat kawasan Lipatan ni la tersimpannya Minyak dan Gas Deposits.)
Rabu, Oktober 22

Wanita

Tadi layan lagu nasyid, tbe2 rse cm feeling plak layan lagu ni.. Lagu yang ditujukan khas untuk kaum Hawa.. Buat kaum Hawa, amik pedoman dari lagu ni.. Lagu dari Kumpulan De Hearty
bertajuk, Wanita..

WANITA
De Hearty

Kau digelar sebagai penyeri dunia
Hadirmu melengkap hubungan manusia
Bukan sahaja dirindui yang biasa
Malah Adama turut sunyi tanpa Hawa

Akalmu senipis bilahan rambut
Tebalkanlah ia dengan limpahan ilmu
Jua hatimu bak kaca yang rapuh
Kuatkanlah ia dengan iman yang teguh

Tercipta engkau dari rusuk lelaki
Bukan dari kaki untuk dialasi
Bukan dari kepala untuk dijunjung
Tapi dekat dibahu untuk dilindung
Dekat jua di hati untuk dikasihi
Engkaulah wanita hiasan duniawi

Mana mungkin lahirnya bayangan yang lurus elok
Jika datangnya dari kayu yang bengkok
Begitulah peribadi yang dibentuk

Didiklah wanita dengan keimanan
Bukannya harta ataupun pujian
Kelak tidak derita berharap pada yang binasa

Engkaulah wanita istimewa

Sedarilah insan istimewa
Bahawa kelembutan bukan kelemahan
Bukan jua penghinaan dari Tuhan
Bahkan sebagai hiasan kecantikan

Download: De Hearty - Wanita (Piano Version)

Jenis-jenis Lelaki

Anda yang wanita-wanita ini mungkin teringin sangat nak tahu apa jenis-jenis lelaki yang terdapat di dunia ni. Ada yang ok, ada yang tidak. Tapi saya rasa, bukan wanita saja yang ingin tahu jenis-jenis lelaki ini. Yang lelaki pun mesti ingin tahu jugak bukan? So mari kita baca post kali ini.

#1 - Jenis habis madu sepah dibuang
Lelaki kategori ini adalah seorang lelaki yg mementingkan kebersihan. Kerana dia takleh hidup dlm keadaan yg bersepah sepah. Sebab itu la, bila madu dah habis…dia akan membuat pembersihan dan benda benda yg bersepah akan di buang.

#2 - Jenis bagi betis nak peha
Lelaki jenis ini mempunyai selera makan yang tinggi. Dan mungkin jugak seorang yang buruk lantak. So, sesiapa yg mempunyai pasangan seperti ini hendaklah sentiasa memastikan ada lebihan makanan setiap kali menjamu selera.

#3 - Jenis manis mulut di bibir
Lelaki kategori ini adalah seorang yang hisap rokok secara curi curi. Atau lebih tepat lagi hisap rokok tanpa pengetahuan pasangannya. Dan lelaki ini sentiasa ‘cover’ bau rokok dengan makan gula gula. Sebab tu mulut serta bibir dia manis.


#4 - Jenis lembut gigi dari lidah
Lelaki jenis ini seorang yg suka menggosok gigi sampai giginya kelihatan putih bersinar sinar. Dan harus di ingat, giginya yang putih berseri itu adalah senjata utama yang digunakan untuk meng’ayat’ perempuan kerana hanya dengan senyuman yg membariskan giginya yang putih itu dapat melembutkan hati perempuan tanpa menggunakan kata kata.

#5 - Jenis tikam dari belakang
Tikam dari belakang? Ada ke kategori macam ni? Anda rasa?

Mewujudkan Pertengkaran Yang Lembut

Dalam percintaan, perbalahan boleh tercetus disebabkan pasangan terlalu mengikut perasaan, ego dan emosional sehingga ke tahap boleh melukakan hati kekasihnya.
PERTELINGKAHAN sentiasa wujud pada setiap masa dan di mana jua. Sama ada di alam percintaan mahupun perkahwinan, pasti pasangan akan berhadapan dengan pertengkaran. Walaupun ada di antara kamu malu untuk mengakuinya, namun itulah hakikatnya.

Wujudnya pertengkaran disebabkan pasangan terlalu mengikut kehendak perasaan, ego ataupun timbul rasa ketidakpuasan hati daripada pasangannya, baik perihal peribadi mahupun pekerjaan.

Ia tidak akan terhenti sekiranya kedua-dua pasangan masih tetap dengan pendirian masing-masing.

Sesetengah pasangan beranggapan, pergaduhan mungkin boleh diibaratkan sebagai seutas tali penguat kasih sayang. Ia membuatkan pasangan mengenali hati budi di samping dapat mempelajari erti sebuah kematangan.

Bukan bererti pertengkaran itu tidak baik, tetapi ia adalah lumrah dan resipi dalam kehidupan bagi pasangan yang sedang bercinta ataupun sudah berumah tangga. Seeloknya, setiap pasangan perlulah menepis setiap percaturan yang dibangkitkan itu demi membina keharmonian dalam sebuah perhubungan.

Disini, saya ingin berkongsi tips bagaimana mewujudkan sebuah pertengkaran yang lebih selamat agar hubungan yang dibina selama ini diakhiri dengan ucapan, ‘aku maafkan dirimu’.


Elak bercakap panjang

Dalam menjalinkan perhubungan yang matang, kamu mesti menghormati pasangan dan diri sendiri sebagai orang dewasa. Bila kamu mula bertanya dengan panjang lebar kepada seseorang tentang kesalahannya, ini boleh mencetuskan perasaan kurang selesa di dalam dirinya. Fokus kamu mesti kepada bagaimana untuk mencari jalan penyelesaian dan juga supaya perkara itu tidak berulang lagi.

Tiada dendam dalam percintaan

Selalunya, bila hati seseorang itu benar-benar disakiti dan dihancuri, dia juga akan bertindakbalas untuk menyakiti hati pasangannya semula. Alasannya, biar pasangannya berasa bersalah dan turut berasa apa yang dia rasakan selama ini.

Jangan sesekali bersikap membalas dendam kerana ia membuktikan kamu benar-benar seorang yang kurang profesional dalam hal percintaan.

Jangan mencari kelemahan pasangan

Sekiranya tercetus pertengkaran tanpa dipinta, kamu dinasihati agar jangan sesekali mencari kelemahan yang ada pada diri pasangan. Tidak elok sekiranya kamu menjadikan pertengkaran itu berakhir dengan kemenangan yang berpihak kepada kamu. Cuba selesaikan masalah secara profesional dengan alasan dan bukti yang kukuh.

Jangan melibatkan hal lain

Jangan sesekali melibatkan hal atau topik lain mencampuri pertelingkahan kamu berdua. Ia bertujuan mengelakkan masalah ini berlanjutan. Bangkitkan suasana komunikasi yang aman dengan penggunaan nada suara yang rendah.

Jangan bertindak secara fizikal

“Kamu memang bodoh”, “tak guna”, “menyesal bercinta dengan kamu”, atau “perangai kamu tak ubah seperti ahli keluarga kamu”. Kata-kata ini tidak akan menyelesaikan masalah, sebaliknya mendatangkan risiko lebih besar.

Dalam bercinta, kamu dinasihati agar jangan sesekali mengeluarkan kata-kata kesat yang berunsur maki hamun, menyakitkan hati pasangan atau bertindak ganas.

Sebaliknya, guna perkataan yang lembut seperti, “tak sangka kamu sanggup buat macam ini” atau “hancurnya hati mengenangkan perbuatan kamu”.

Usah menjauhkan diri

Insan mana yang tidak tersentuh apabila hatinya diguris dengan rasa tidak bersalah. Sekiranya kamu berhadapan dengan perbalahan sehingga menyebabkan kamu terpaksa membawa diri, jangan sesekali membuat keputusan terburu-buru untuk menjauhkan diri daripada pasangan. Tindakan ini tidak dapat menyelesaikan masalah kamu berdua.

Cinta Adalah Satu Anugerah Yang Suci

Isnin, Oktober 20

Cinta Yang Semakin HAMBAR!!


Di awal-awal cinta, segala nya tampak sempurna. Segala kesilapan yang berlaku, senang untuk dimaafkan. Namun, usia percintaan yang matang, akan membuatkan perhubungan cinta pasangan yang pada mulanya merupakan pasangan Ideal, GOYANG. Pelbagai masalah yang menimpa kini, akan mencetuskan perbalahan. Hati semakin bingung dengan situasi ini. Na clash, dalam hati masih ada sayang, cinta dan rindu, kalau na diteruskan, nanti ada pulak yang merana dan berduka. Tapi, seperti yang dijanjikan YANG ESA, setiap masalah ada penyelesaiannya, tetapi, kite hendaklah terlebih dahulu mengetahui Sebab-Sebab, Punca yang menjadikan percintaan kita, HAMBAR...


1. Bosan
-terjadi nye kerana, aktiviti yang dilakukan sama sahaja stiap kali berjumpa. Untuk menghindari rase bosan, ambillah inisiatif melancong atau merelaxkan pale otak yang berserabut ke tempat-tempat yang nyaman, aman, dan damai.

2. Tidak jujur
-Di awal percintaan, kerana na sgt jaga hati pasangan masing-masing, sume perkara dirahsiakan.. takut sgt pasangan kecik hati.. tapi, sampai ble bleh perasaan tu disimpan.. lme-lme akn meletup gak, lagi teruk dari jujur di awal percintaan..

3. Tidak bertolak ansur
- da lame bercinta, sume benda da xbleh bertolak ansur.. sampai na pilih tmpt makan pn bleh mencetuskan Perang Dunia Ke3.. kalo la bleh bertolak ansur cm mula-mula couple dlu, mesti xde masalah..

4. Selalu mengungkit
- benda bese terjadi, kalo xdpat benda yang dia na, mule la na ungkit-ungkit benda yang die da bagi.. xtaula smpi ble ungkit-mengungkit ni terjadi.. rsenye, kalo da slalu sgt ungkit-mengungkit ni, senang-senang je ditinggalkan nanti..

5. Cemburu sangat-sangat
-cemburu tahap dewa ni lgla susah.. sampai na berkawan pn xleh.. sume detail dalam henset pn die check.. aish.. cmno ni?? cube-cubela kawal emosi n sifat cemburu tu.. k?


~LUAHAN HATI SEORANG INSAN~


Birthstones Gemstones


BirthStones Mengikut Bulan
hehe..
teringat balik mse sem 1 dlu, ada lecturer xsilap mse 2, Dr. Kadderi Md. Desa minx ktorg carikan pasal birthstones gemstones ngan description skali.. ok.. aku akn listkan gemstones mengikut bulan beserta description nya skali.. xtau la btul ke tidak.. just for info 2 all..
ENJOY!!

GARNET

JANUARY

The birthstone for this month is the garnet, which was once thought to be connected with the blood. This stone is supposed to protect the wearer from nightmares and offer guidance through the dark.

Garnets are long lasting and durable gems, with a fiery, ravishing beauty. This is type of gem that the wearer will treasure forever, no matter what item of jewellery it is set into. Garnets are traditionally thought of as deep red, but actually come in a wide range of colours, so there is something to suit every taste for this month.

AMETHYST

FEBRUARY

The birthstone for this month is the amethyst, and the folklore attached to this gem associates it with sobriety, tranquillity, protection and peace. This birthstone as also been linked to improving the skin and preventing baldness, as well as protection from deceit, so it has a lot to live up to!

The amethyst birthstone comes in varying shades of purple, and can be a pale lilac in colour. On the other end of the scale, you can also get deep violet amethysts, which means that you can enjoy a birthstone that is as subtle or as rich as you like. This birthstone is very hardwearing, and its strength and durability will ensure that it lasts for a very long time.

AQUAMARINE

MARCH

This month's birthstone is aquamarine, which has been linked to the making of new friends as well as affection and love, hope and health. This stone was once also thought to protect those at sea.

As the name of this birthstone suggests, it is a green-blue in colour and has a rich, sparkling look. You can get aquamarine birthstones in a variety of shapes and sizes, and you can also get this stone in varying shades of green-blue.

DIAMOND

APRIL

One of the most popular gems throughout history, diamonds are the birthstone for this month, and these stones are linked to love, eternity and strength. This has contributed towards diamonds being the most popular gems of all time when it comes to romance, such as engagement rings and wedding bands.

Diamonds are very strong and hardwearing, making them the perfect birthstone to wear on a daily basis. You can enjoy many different cuts of this stone, and the fiery, glamorous sparkle given off by diamonds is positively captivating.

EMERALD

MAY

This month's birthstone is the beautiful emerald, once linked to health and the curing of ailments, as well as being associated with the ability to see in to the future, giving them an almost bewitching, magical reputation.

These fiery green gems are amazing to look at, and can be found in a variety of shapes and cuts. The beauty and richness of this stone makes it the perfect gem for birthstone jewellery, and is something that the wearer can show off and take pride in for a long time.

PEARL

JUNE

The elegant pearl is the birthstone for the month of June, and this gem has been linked with chastity and modesty, making it something of an angelic, pure birthstone. They are also linked to successful and happy marriages.

These round, stunning birthstones come in a variety of colours, and a range of sizes. Pearls can look spectacular yet modest in all manner of jewellery from birthstone rings, to earrings and necklaces, making them a perfect gift.

RUBY

JULY

The birthstone for this month is the ravishing ruby, a stone traditionally linked with protection and harmony. This birthstone has been mined since ancient times, and boasts a spectacular beauty.

Deep red in colour, rubies are stunning birthstones that will liven up and enhance any piece of jewellery. These gems have a unique, vivid and fiery appearance that would delight anyone.

PERIDOT

AUGUST

The birthstone for the month of August is peridot, which was commonly linked with protection against evil and night terrors, as well as a gem that enhanced the properties of healing drugs.

Lime green in colour, this birthstone is a by-product of volcanic action, and comes in all sorts of shapes and sizes. This birthstone gives off its own unique energy, and is strong and durable.

SAPPHIRE

SEPTEMBER

Sumptuous sapphire is the birthstone associated with September, and this gem has been linked with faith and purity, as well as foresight. It was thought that the stronger the sparkle of the gem, the more faithful and honest the wearer.

These birthstones look stunning in all types of jewellery, especially in white gold and platinum metal. However, sapphires can come in other colours as well as blue. These are strong and durable gems that will last for years to come, and can be passed down to future generations.

OPAL

OCTOBER

The birthstone of October is the opal, a stone that has been linked to purity, hope and innocence. This gem has also been linked to healing forces, friendship and emotion, so it has experienced its fair share of folklore over the years.

This type of birthstone comes in white or black, and both variations have remnants of other colours within them. Opals have a unique look and beauty, making them a very interesting birthstone with a strangely exquisite appearance.

CITRINE

NOVEMBER

The birthstone for this month is topaz, once linked with sanity, healing, and life, as well as being connected to strength by the ancient Greeks. This stone has even been linked to an ability to make the wearer invisible in dangerous situations.

This birthstone comes in a range of colours, all of which will enhance any jewel with a fiery sparkle. Colours include golden, blue, pale green, pink and red, as well as some other rare colours. A stunning gem, topaz boasts both beauty and strength.

TOPAZ
DECEMBER

The given birthstone for December is turquoise, and this precious stone was once linked to happiness, fortune and luck, making it a very popular gem in centuries gone by.

Turquoise can range in colour from mid-blue to a green-blue or light green colour, and this birthstone is unusual and beautiful, making it a very distinctive and unusual addition to any jewellery collection.

hehe.. ok.. cukupla setakat ni.. description serba sikit je ni.. malas na tulis panjang-panjang..

sme x ngan perangai korg ni? hehe.. that's all from me now.. calo..happy smpai berpusing.. hehe..

Ahad, Oktober 19

Kawan-kawan Ku

ok.. kali ni, aku na kenalkan sket kawan-kawan UKM ku..
hehe.. saje na perkenalkan.. bukan pe, utk kte mengenali antara satu sama lain..
untuk kte gak.. tak salah kan berkawan ramai-ramai..
tul x Basiaq?? hehe..
ok2..
ni aku tunjukkan gamba,n nama nye skali..
kalo na no. tepon, mesej aku dlu..
hehe..


berdiri dari kiri: Basiaq, Lolo, Kakashi, Abduh, n Aiman


Yang paling atas : Khai
2nd row: Jimi, Yazid
3rd row: Myself, Kakashi, Lolo, Aiman, Mahathir, Alex
Last row : Waqi, Josh, Basiaq


Dari atas : Hana, Lin, Gee, Siti Syukriah Syuhada Ramli Heart

Dari kiri: Zah, Mama
tribute to mama.. hehe..

ni gamba Sekretariat Kebajikan 07/08 ke PERNIM..
Dari kiri : Yen Fei, 'Aliah, Pekjah, Shima, Zah, Mama, Kak Su, A. Pojie, K. Zu, Jawa, Ummi, Lin, Gee

krew-krew Teknikal ABC 07/08
Dari kiri : Auni, Cheng, Hisyam, Abduh, n Myself

ni gamba kat Penjom Gold Mines.
Berdiri dari kiri: Yazid, Azfar, Hong, Waqi, Ise, Hafiz, Hasan, Epen, Fad, Nipon, Mahathir
Duduk dari kiri: Masterpiece Conan, Lolo, Myself
hehe.. cukupla setakat ni dlu.. kalo ada lagi, aku upload di post yang len..
calo..

@blogmenjerit

Kenapa Negeri Utara Tak Dijajah?

1508

Alfonso De Albuquerque meyampaikan hasratnya kepada raja portugis untuk meluaskan pegaruhnya ke asia tenggara (melaka pusat perdagangan asia tenggara ketika itu) dan juga laluan penting perdagangan timur barat raja portugis bersetuju untuk menyediakan kemudahan bala tentera (158 biji kapal, 15300 (anggaran) bala tentera

1509

Portugis menhantar perisik ke melaka untuk megetahui keadaan kekuatan pertahanan disana

Oct 1511

alfonso berjaya menawan melaka setelah berhempas pulas melawan 5 pahlawan melayu terhandal (hang tuah, hang lekir, hang lekiu, hang jebat dan hang kasturi) ini adalah mimpi ngeri bagi pihak alfonso, untuk menawan melaka serta berlawan dengan 5 Hang bersaudara, mereka perlu mendapat askar tambahan setelah 15k askarnya terkorban dalam pertempuran selama 6 hari itu dengan 5 Hang bersaudara..akhirnya dapat juga menawan melaka setelah hampir kecewa dan putus asa...

1513

setahun 12 bulan kemudian alfonso ingin meluaskan kekuasaannya ke kedah dan p.pinang, yang ketika itu adalah pusat pegeluaran tebu untuk gula rantau ini,...

Feb 1514

alfonso menghantar perisik ke kedah dan pulau pinang untuk mengetahui kekuatan bala tentera di sana (Kedah dan p.pinang) mengikut sejarah, perisiknya telah ke kedai kopi sekitar kedah dan pulau pinang untuk mendapat segala maklumat yang diperlukan... Semiggu selepas Feb 1915 Perisik balik ke melaka untuk memberitakan hasil risikan kepada Alfonso

Dibawah adalah perbualan percakapan antara perisik dengan alfonso yang selama ini cuba disembunyikan dalam buku sejarah

Perisik 1.2.3. > selamat pagi tuan (sambil bertabik)

alfonso > selamat pagi

Perisik 1 > Begini lah tuan, lupakan saja niat tuan untuk menawan kedah dan pulau pinang

alfonso > Kenapa kuat sangat kah mereka itu..? (dengan nada marah)

Perisik 2 > Untuk menawan melaka yang mempunyai 5 pahlawan terhandal Hang tuah, hang jebat, hang kasturi, hang lekir dan hang lekiu pun kita kehilangan hampir 15k bala tentera, inikan pula kita nak menawan kedah dan perlis yang mempunyai beribu ribu hang..

Perisik 3 > Betoi tu tuan...antaranya , HANG MEMANG TERA, hang sihat, hang buat apa, hang apa khabar, hang lagu mana, hang pi mana, hang nak p mana, hang singgah dulu, hang gila,hang pasai apa, kepala hotak hang, mangkuk la hang ni, lantak hang la, bapak hang, mak hang, adik hang, tok hang macam-macam lagi hang ada kat sana .....

Mendengar hasil risikan itu alfonso pun tak jadi nak pi serang kedah, Perlis dan Pulau Pinang disebabkan pengalamannya sebelum ini bersama 5 pahlawan melayu Melaka amat ngeri......ini kan pula nak berhadapan beribu-ribu "hang",

13 Fakta Menarik

1. Tahukah anda apabila 350ml air yang diambil dari sinki dan kemudiannya dituangkan ke dalam cerek yang mengandungi 150ml air suling dan dibiarkan terdedah kepada nyalaan api bersuhu 100 darjah celcius akan menghasilkan satu cecair yang dinamakan air masak.

2. Percayakah anda yang air sirap merupakan salah satu bahan asas dalam pembinaan sebuah helikopter. Ini kerana kajian telah dibuat, seorang pembina helikopter memerlukan air sirap untuk menghilangkan keletihan semasa membuat helikopter, tanpa air sirap mungkin helikopter tersebut tidak dapat disiapkan.

3. Sebuah kereta yang dipandu selaju 220 km/j tidak akan dapat memotong kereta yang dipandu selaju 40 km/j sekiranya kereta-kereta tersebut dipandu dari arah yang bertentangan

4. Tahukah Anda dalam bahasa Inggeris dan Italy, jurugambar dikenali sebagai paparazi. Perkataan itu dipercayai diambil dari watak paparazzo dalam filem La Dolce Vita yang diterbitkan oleh Federico Fellini pada tahun 1960. Dalam bahasa melayu pula, ayah
kepada seorang budak yang bernama Razzi juga boleh dikenali dengan nama papa Razzi.

5. Tahukah Anda bendera negara Denmark telah dicipta 700 tahun lampau, menjadikan bendera paling lama digunakan di dunia lebih lama daripada penggunaan susu cap bendera.

6. Tahukah Anda magnet ialah sejenis logam yang juga digelar besi berani. Sebagaimana namanya magnet ialah besi yang berani menarik butir-butir besi lain kearahnya. Bagaimanapun orang yang diupah untuk menarik kereta bukanlah magnet.

7. Tahukah Anda cicak memutuskan ekornya apabila diganggu. Apabila cicak menyedari yang dia diekori oleh sesuatu, ia akan memutuskan ekornya supaya benda itu tidak mengekorinya lagi atas alasan tanpa ekor sudah tentu ia tidak akan diekori lagi.

9. Tahukah Anda burung dapat pulang ke sarangnya walaupun telah keluar kadangkala hingga beribu kilometer daripada sarangnya tanpa sesat atau silap walaupun tanpa bantuan kompas. Ini kerana setiap sarang burung mempunyai alamatnya yang tersendiri
sebenarnya.

10. Tahukah Anda bunyi perkataan lempeng dan tempeleng adalah hampir sama walaupun ia berbeza dari segi rupa bentuknya. Tapi, walaubagaimanapun orang yang kena tempeleng masih boleh memakan lempeng apabila dia berasa lapar.

11. Tahukah Anda gunung berapi yang berusia tiga ratus tahun disahkan masih aktif untuk meletup. Tapi mengikut kajian ahli geologi, api elektrik di rumah kita tidak akan aktif jika tidak membayar bilnya selama tiga bulan.

12. Tahukah Anda orang yang tidak pernah kisah langsung tentang wang ringgit, pangkat, kedudukan dan harta dunia ialah Orang Utan.

13. Tahukah anda yang ahli sains seluruh dunia bersepakat jika KFC dimakan sewaktu lapar, perut kita akan mengalami satu tindakbalas yang berupa kekenyangan. KFC juga boleh digunakan sebagai ubat untuk menggembirakan hati kita bila KFC yang dimakan itu dibelanja oleh kawan kita.

Jumaat, Oktober 17

Kentut Yang Tak Boleh Ditahan

Seorang gadis pergi makan malam kerumah orang tua kekasihnya.Ini adalah makan malam pertama dengan keluarga kekasih dan dia begitu gugup.

Mereka semua duduk di sebuah meja makan dan mulai menikmati hidangan enak yang tersaji.

Beberapa saat kemudian si gadis mulai merasa kurang selesa akibat rasa gugup yang keterlaluan dan broccoli casserole yang dimakannya.

Hampir menangis rasanya ia berusaha menahan kentut. namun karena sudah tidak tahan, tak ada pilihan lain, dia putuskan untuk mengeluarkan sedikit kentut agar terasa agak lega.

Kentut itu tidak begitu nyaring, tapi semua orang di meja makan mendengar bunyi kentutnya.

Belum sempat rasa malu menyerbu si gadis, bapa kekasihnya melihat ke anjing keluarga yang asyik mengendus-endus di kaki si gadis, dan berkata dalam nada yang agak tinggi,"Doggy!"

Si gadis berfikir, "wah ini bagus!" dan segaris senyum lebar menghias wajahnya. Beberapa menit kemudian, dia mulai merasa tidak selesa lagi.

Kali ini, dengan tanpa malu-malu di lepaskannya kentut dengan bunyi yang lebih kuat.

Bapa kekasihnya kembali menatap anjing keluarga mereka dan berteriak, "Celaka Doggy!"

Sekali lagi si gadis tersenyum dan berfikir, "bagus!" beberapa menit kemudian si gadis merasa perlu mengeluarkan kentut lagi.

Kali ini dia tanpa berfikir panjang dia melepaskan kentut begitu saja, bunyi kentutnya kali ini boleh menyaingi bunyi kereta api.

Sekali lagi bapa kekasihnya melihat ke anjing keluarga dengan pandangan jijik dan berteriak, "Celaka Doggy!", cepat pergi dari perempuan itu sebelum dia berak diatas kamu!"

Kenapa Perempuan Melayu Senang Dirasuk??

Kes ini berlaku betul diruang pelajar perempuan membasuh kain. Berlaku diasrama puteri. Kebanyakan yang terkena rasukan adalah gadis melayu dan tidak pernah ada kes berlaku pada pelajar kaum Cina dan India. Di mana salah nya...

Kita ikuti percakapan antara bomoh melayu dan syaitan.

Kes histeria di sekolah kat BSB... ..Misteri di Asrama Puteri terjawap!

Suatu hari, ada seorang ketua bomoh yang begitu berani hendak berjumpa dengan sekumpulan jin yang berlegar2 di asrama hinggakan mereka merasuk sebilangan pelajar di sek itu. Ketika sampai di sebuah bilik, ketua bomoh pun membaca sejenis mantera. Selepas membaca mantera, ketua bomoh pun memanggil ketua jin itu. Lalu ketua jin itu pun datang dengan menunjukkan wajah rupanya yang begitu hodoh dan jijik. Hinggakan ketua bomoh yang begitu berpengalaman itu pun hampir2 pengsan dibuatnya!

Hinggakan mayat reput pun lebih baik dari wajah si ketua jin itu!!! Tapi si ketua bomoh tetap kuatkan semangatnya yang jitu. Lalu si ketua bomoh pun bertanya dengan kuat dan nyaring, menampakkan semangatnya yang tidak kendur walaupun terlihat sesuatu yang begitu menakutkan itu.

"Mengapa kau rasuk pelajar sekolah di sini hah? Jawap!!!" Kenapa gadis Melayu jadi sasaran kau wahai syaitan yang direjam???"
Dengan menarik nafas panjang, si ketua jin pun menjawab... "Siapa Bilang Gadis Melayu Tak Menawan Tak Menarik Hati, Tiada Memikat", "Kalaulah Memang, Tak Mungkin Aku Tertarik, Kalaulah Sungguh, Tak Mungkin Aku MERASUK... " "Aduhai...

kekekeekeeee. .. Dah, jangan dok mengulor dan mempercayai perkara tahyul... ..pi buat keja cepat.....

Khamis, Oktober 16

Clip Of The Day


For my lovely one.. ~siti syukriah syuhada~


~ALL MY LIFE - KCi & JoJo~

Rabu, Oktober 15

My Big Familya) My Lovely Family

Duduk dari kiri: Ayah, Tok, Mama, Adik

Berdiri dari kiri: Angah, Myself, Along, Achik


b) My Big Family

Berdiri dari kiri: Kakngah, Che Leen, Achik, Angah, Aunty Fatimah, Myself, Amy, Along, Ajah, Amir, Uncle, Aunty, Aunty Ina, Aichik, Aide

Duduk dari kiri: Makngah, Mama, Tok, Ayah, Aingah, Athira

Duduk dari kiri: Amirul, Adik Ni, Kakchik, Nadia, Farah, Kakyong, Adik

Paling depan: Adik Na, Baby, Anis, Babang

c)15 Tahun ke atas:


Duduk dari kiri: Aichik, Along, Tok, Aide

Berdiri dari kiri: Achik, Amy, Myself, Angah, Ajah 
blogspot counter