Khamis, Mei 20

~ Parasit Pemakan Lidah ~

Cymothoa exigua atau juga dikenali sebagai "kutu pemakan lidah" merupakan sejenis parasit yang hidup didalam mulut ikan. Ia masuk melalui insang dan pergi ke bahagian lidah mangsanya sebelum menyedut darah yang ada pada bahagian tersebut perlahan-lahan. Lidah ikan tersebut akan mengecut sehingga hanya bahagian pangkalnya sahaja yang tinggal. Parasit ini kemudiannya akan melekatkan dirinya sendiri pada bahagian pangkal lidah mangsanya dan menggantikan lidah tersebut dengan dirinya.Parasit ini tidak mengakibatkan lain-lain kecederaan dan ikan yang dihinggapi dengan parasit ini juga boleh menggunakannya sebagai lidah. Ia juga tidak akan mencederakan manusia melainkan jika dipegang hidup-hidup.
Ia biasanya dapat dijumpai di kawasan pantai California. Parasit ini dapat hidup dengan menyedut darah pada bahagian arteri dan memanipulasi makanan dalam bentuk partikel ketika ikan tersebut menjamah makanannya.


Kutu ini mempunyai saiz sepanjang antara 3 hingga 4 sentimeter.

Bayangkan jika anda sedang enak makan ikan dan terjumpa kutu ni dalam ikan tersebut... hehe..Ikan untuk santapan anda. :)

2 Comments:

Hunny Maldini berkata...

erkkk~

seyes mual.

da la mlm ni menu ikan bakar.

uuuuuuu

Mohd Rasydan berkata...

Hunny : hati2 Hunny. Check dulu mulut ikan. hehe. :)

 
blogspot counter